Mikor hipoallergén a hipoallergén táp?

Mikor hipoallergén a hipoallergén táp?

Az utóbbi időben megnőtt a keresések száma a hipoallergén állati tápokra. Nincs könnyű helyzetben a Gazdi, ha kénytelen ilyen tápot keresni.

A hipoallergén táp, akkor nevezhető annak, ha minden olyan anyagot, adalékot kizár, ami esetleg allergiás reakciót válthat ki az állatnál.

 

Ma Magyarországon nagyon sok eledel promóciójában találkozunk ezzel a kifejezéssel. Van, ahol a csomagoláson fel van tüntetve a hipoallergén szócska és van, ahol nem.

Amikor egy forgalmazó azt írja a webshopjában a termékleírásnál, hogy egy adott eledel ilyen vagy olyan, de a termék fotón nem látni a konkrét megjelölést, érdemes felkeresni a táp gyártójának a honlapját. Itt érdemes tájékozódni, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik az adott eledel.

A forgalmazó is csak azt írhatná a termékről, amit a gyártó.  Vagyis, ha a gyártó szuper prémiumként jelöl egy eledelt, de a forgalmazó oldalán hipoallergénként van feltüntetve, az a vásárló egyértelmű megtévesztése.

 

Olvassatok, nézzetek utána, hogy maga a gyártó mit ír az adott termékről, mert minden más csak marketing fogás.

A valóban hipoallergén táp nem tartalmaz búzát, árpát, ezek glutén tartalma allergiás reakciót válthat ki.

Sok hypo eledel összetevői között szerepel a cirok, köles. Ezek glutén mentesek, de irritálhatják az emésztőrendszert, ahogy a barna rizs is a magas fitát tartalma miatt.

A kukorica se tévesszen meg benneteket, mert a kukorica gluténmentes, viszont nagyon magas a lektin tartalma, ami a szivárgó bél kialakulásában nagy szerepet játszik a gabonafélékkel együtt.

Az új jogszabály szerint nem kötelező feltüntetni, milyen állat zsírját tartalmazza egy adott termék. Ilyenkor is érdemes felvenni a kapcsolatot a gyártóval és kérdezni. A csirkezsír hivatalosan nem allergizál, de a fogyasztóink tapasztalata azt mutatja, hogy gondot okoz az allergiás állatoknak a fogyasztása. Valószínűleg a zsírban raktározott toxinok miatt.

A jó hipoallergén eledel egyféle állati fehérjét tartalmaz, az adott állatfaj zsírját, szénhidrát forrásként burgonyát, édesburgonyát, / néha rizst/, vitaminokat, természetes tartósítószert (tokoferolok) és módjával gyógynövény keveréket.

A leggyakoribb keresztallergia a csirkehús - tojás, sajnos sok eledel tartalmaz valamiféle formában tojást vagy annak származékát.

Mindig pontosan olvassátok el az összetevők listáját.

Nem minden arany, ami fénylik.

A leggyakoribb allergének:

/Ez a lista a vásárlóink visszajelzései és a mi tapasztalataink alapján készült/

  • Búza és a búzatartalmú élelmiszerek
  • Rozs és a rozstartalmú élelmiszerek
  • Árpa és az árpatartalmú élelmiszerek
  • Korpa és a korpatartalmú élelmiszerek
  • Tönkölybúza és a tönkölybúzatartalmú élelmiszerek
  • Kamut-búza és a kamut-búzatartalmú élelmiszerek
  • Maláta és malátatartalmú élelmiszerek

Ezeken kívül gluténérzékenység esetén minden olyan feldolgozott és készen kapható étel fogyasztása is tilos, amelyek valószínűleg tartalmazzák a fenti gabonákat. Ilyenek a pékáruk, tészták, sütemények, kekszek, valamint a panírozott húsok, a legtöbb szalámi és kolbászféle.

  • A zab és a kukorica sem ajánlott. Ugyan nem tartalmaz glutént, de magas a lektin tartalma.

Az ételben található lektinek közül a legtöbb gyulladásos és emésztőrendszeri panasz a gabonafélékben és kalászos növényekben, néhány zöldségben és hüvelyesekben található lektinekkel kapcsolatos, illetve ezek kerülése vezet javuláshoz. Egyes kutatók szerint a lektinek okolhatók a szivárgó bél szindrómáért.

  • Csirkehús és származékai, csirkeliszt, csirkezsír (nem allergizál a hivatalos álláspont szerint, de toxinokat tartalmazhat)
  • Marhahús és származékai /főként a kazein miatt/
  • Szója
  • Tojás /tojáspor/
  • Tej, tejtermékek

A tejtermékeknél a laktóz intoleranciát a laktáz emésztőenzim csökkent működése vagy hiánya okozza, kis mennyiségű tej esetleg nem okoz tüneteket, addig tejallergia esetén a betegség tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitelét követően, rövid időn belül kialakulnak. A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció

Ha allergiára gyanakszol a kedvencednél, akkor ezeket a felsorolt anyagokat mindenképp érdemes kihagyni az állat etetéséből.

Ha segítségre van szükséged, akkor keresd fel FB csoportunkat:

https://www.facebook.com/groups/szeretemahumacot

 

Bara Ildikó és Varga Tünde

Ezeket is érdekesnek találhatod

Konyhakész menük
Konyhakész menük
Napjainkban egyre népszerűbbek a konyhakész menük a kedvenceinknek. Lehet ez nyers, vagy főtt eledel. Jó hír, hogy a ...
Olvass tovább...
A táplálékallergia megjelenési formái
A táplálékallergia megjelenési formái
A természet sokszínűségét bizonyítja, hogy ahány kutya annyi féle tünetet okozhat a táplálékallergia, vagy a táplálék...
Olvass tovább...
Hidrolizált fehérjék
Hidrolizált fehérjék
Vajon hányan adnának a kedvencünknek vért, élelmiszeripari hulladékot, vagy állatorvosi elkobzott tetemet? Allergiá...
Olvass tovább...