Vemhes kutyák táplálása

Vemhes kutyák táplálása

Utoljára módosítva: November 28, 2021

A kutya vemhessége átlagosan 63 napig tart. 21 naponként 3 szakaszra lehet osztani. Az anya számára szükséges tápanyagok nemcsak szervezetének fenntartását szolgálják, hanem az embriók fejlődését és növekedését is, ezért a párzástól kezdve úgy kell etetni, hogy főképpen a fehérjéket, az ásványi sókat és a vitaminokat tartalmazó táplálékok arányát növeljük számára.

A szükségleteinek megfelelően táplált szuka kutya átlagosan az eredeti testtömegének maximum ⅕- ét szedi magára az ellésig. A szoptatás alatt alapvetően nincs szüksége a kutyának zsírraktárra, mivel ez alatt az idő alatt megfelelő takarmányozással biztosítja a szervezete a kellő mennyiségű energiát. 

A túlsúly az ellés során gondot okozhat, a tolófájásokat elnyújthatja, a méh nem kap megfelelő mennyiségű oxigént a rosszabb vérellátás miatt. A szuka elhúzódó ellése a magzatok pusztulásához, ilyenkor az anyakutya elhullásához is vezethet. Viszont a hiányos táplálás természetesen legalább olyan veszélyes, mint a túletetés!

  1. A vemhesség első kétharmadában az anyakutya energia szükséglete nem különbözik jelentősen a felnőtt kutya energia szükségletétől.
  2. A vemhesség második harmadában kezdődik a magzatok erőteljesebb fejlődése és ezzel együtt az energiaszükséglete is nő az anyaállatnak.
  3. Az ellés előtt csökken a takarmányfelvétel, egyes szukák teljesen megtagadják az ételt. A vemhesség késői szakaszában történő súlyveszteség megelőzése és az elegendő tejtermelés érdekében kiemelten fontos a vemhesség korai szakaszában a megfelelő energia és tápanyag ellátás az anyaállat számára.

Egy takarmányozási hiba, legyen az alul- vagy túltáplálás, vitaminozás, a vemhességet és szoptatást is negatívan befolyásolja.

  • Sok esetben takarmányozási hiba az oka a kölykök alacsony súllyal történő születésének, embrió elvesztése és felszívódása sem ritka a rosszul táplált egyedeknél.
  • A magzatok fejlődéséhez nélkülözhetetlen a glükóz bevitele, kulcsfontosságú a magzatok növekedéséhez. Amennyiben egy glükóz szegény takarmánnyal etetjük kutyánkat, növeljük az alacsony vérnyomásból és ketózisból adódó problémák esélyének előfordulását, valamint a tej cukortartalma is csökkenhet, amely a kölykök egészséges fejlődéséhez nem elégséges.
  • A nem megfelelően ellátott, vemhes szuka kölykeinél könnyebben alakulnak ki egyes bőrbetegségek, pl. demodex.
  • A kölykök fejlődése szempontjából az optimális ellátottság kulcsfontosságú, hogy az immunrendszer megfelelően működjön.

A vemhesség során kétszer ajánlott felkeresni az állatorvosunkat, a fedeztetés utáni 17-20 nap között egy ultrahangvizsgálatra, hogy megtermékenyültek-e a petesejtek, valamint az ellés előtti héten egy kontroll ultrahang vizsgálatot is beiktatható.

 

A vemhesség második felében a kalcium és foszfor szükséglet jelentősen nő a magzati csontváz gyors fejlődése miatt. Ebben az időszakban arra kell vigyázni, hogy semmiképpen ne adagoljuk túl a kalciumot az anyaállat eledelében.

A vasszükséglet szintén megnő a vemhesség utolsó hetében, kölykök nagy mennyiséget raktároznak és szükség van a magas vastartalommal rendelkező föcstej termeléséhez is. Vashiány esetén az immunitás nem működik megfelelően. A cink hiány is negatívan befolyásolja vemhes szuka, illetve a magzatok fejlődését.

Lehetőleg válasszunk olyan takarmányt az anyakutyának, amely könnyen emészthető.

A legjobban felszívódó fehérjék a húsban és a tejtermékekben találhatók.

A Humac por már nagyon sok tenyésztőnél bizonyított.  

  • Tűpontosan beállítja az ivarzást, nincs rejtett tüzelés.
  • Feltölti a szervezet ásványi anyag és nyomelem raktárait.
  • Elősegíti a táplálék és a vitaminok felszívódását.
  • Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, szelént, közel 80 féle ásványi és nyomelemet a magas huminsav tartalma mellett.
  • A kölyköknek a hozzátáplálástól már adható.

Kérd személyre szabott tenyésztői ajánlatunkat:

Email: bara.ildiko@humac.hu

 

Varga Tünde és Bara Ildikó

Fotó: Nikolett Ilyés (Glamour Gold golden retriever)

Ezeket is érdekesnek találhatod

Konyhakész menük
Konyhakész menük
Napjainkban egyre népszerűbbek a konyhakész menük a kedvenceinknek. Lehet ez nyers, vagy főtt eledel. Jó hír, hogy a ...
Olvass tovább...
A táplálékallergia megjelenési formái
A táplálékallergia megjelenési formái
A természet sokszínűségét bizonyítja, hogy ahány kutya annyi féle tünetet okozhat a táplálékallergia, vagy a táplálék...
Olvass tovább...
Hidrolizált fehérjék
Hidrolizált fehérjék
Vajon hányan adnának a kedvencünknek vért, élelmiszeripari hulladékot, vagy állatorvosi elkobzott tetemet? Allergiá...
Olvass tovább...